sevärdheter på öland
Vackra Öland sevärdheter och aktiviteter

Boka online eller ring oss på 0485 -888 88

Sevärdheter på Öland du inte får missa

Det finns gott om sevärdheter på Öland. Många påstår att det är något magiskt över vår avlånga ö. Endast 14 mil långt men full av sevärdheter och minnesmärken.

Ett unikt landskap breder ut sig och bjuder på upplevelser året runt. Långa stenmurar slingrar sig fram och skvallrar om forna byar och gårdar. När blomsterhavet bryter ut under sommaren färgas Öland i alla möjliga färger. En vandring över alvaret vid den här tiden trollbinder vem som helst.

Lika vackert kan det vara en vindstilla vinterdag när solen gnistrar i snön och tiden tycks stå alldeles stilla. Enligt ölänningarna själva är hösten den bästa tiden. Långt in i september bjuds det på varma dagar medan naturen sakta ändrar färg.

Tycker man om småstadsidyller är Borgholm ett måste med sina grönskande trädgårdar och en stor del av den äldre bebyggelsen i behåll. Storgatan som under sommaren är gågata, är stadens puls med butiker, restauranger och en livlig torghandel.

 

Borgholms slott

Känn historiens vingslag! Vid landborgens klippstup, högt över Borga Hages ekskog, tronar Johan den III:s renässansborg som av Karl X förvandlades till ett barockslott och slutligen blev en ruin efter branden 1806.

 

Solliden

Drottning Victoria lät bygga sommarslottet Solliden i början av 1900-talet. Slottet har sedan dess varit den svenska kungafamiljens sommarresidens! Solliden är inte bara ett slott, här kan vi också strosa runt i de olika trädgårdsanläggningarna samt besöka slottsboden.

stadsmuseum
 

Borgholms Stadsmuseum

En av Borgholms vackraste gårdar med rötter från tidigt 1800-tal, byggd i så kallad Borgholmsstil, en hög bottenvåning av kalksten med sommarkök och en bostadsvåning i trä. Här finner ni tidsenliga interiörer och samlingar av Öländsk konst och konsthantverk samt en ny, årlig separatuställning.

akvarell3-1178x600
 

Himmelsberga

Ölands Museum för konst och kulturhistoria! Består av Ölands bäst bevarade radby och här finner ni ett friluftsmuseum, bestående av gårdar från 1700- och 1800-tal, gallerier och en välfylld museibutik.

långe jan
 

Långe Jan & Långe Erik

Två ståtliga fyrar vaktar vår vackra ö. Långe Erik med sina 32 m i norr och vid Ottenby Fågelstation på Ölands södra udde finner ni Långe Jan, som med sina hela 42m i höjd är Sveriges högsta!

IMG_151611
 

Ölands Djurpark

Vilda djur, nöjespark och vattenland! Allt på samma plats, en riktig totalupplevelse! I djurparken kan ni se över 160 djurarter! Många åkattraktioner, alla ingår på en och samma entréavgift! Vattenlandet är i det häftigare slaget med över 1000 kvadrat i vattenyta och bl a en 90m vattenrutschbana, Sveriges längsta!

paradis
 

Paradisverkstaden

Försäljning av keramik, glas och möbler i vacker miljö!
Här finner ni allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor, allt i högklassig och omtalad design. Paradisverkstan har ett nära samarbete med slottsbodarna och är Kungliga Hovleverantörer!

vida
 

Vida konsthall & museum

Ett av Sveriges största glasmuseum med permanenta utställningar av makarna Ulrika Hydman-Vallien och Bertil Vallien samt ytterligare nationell och internationell utställningsverksamhet inom skulptur, måleri, glas, design etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Skördefest Öland

Sveriges största skördefest.

trollskog
 

Trollskogen Öland

Naturum Trollskogen ligger på Ölands nordostligaste udde, vid porten till naturreservatet Trollskogen. Här finns utställningar, guidningar och aktiviteter för stora och små.